CHIROPRACTIEMEDICUS

Chiropractor Capelle & Vlaardingen

Chiropractie voor nekpijn en schouderklachten

Oorzaken en behandeling van nekpijn en schouderklachten

Nekpijn is in verband gebracht met veel bijbehorende klachten, hoge rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn, uitstraling en tintelingen of slapen gevoel in de armen of handen. Het kan van verschillende oorsprong zijn, zoals een auto-ongeluk dat een whiplash veroorzaakt, een val, maar meestal is de oorzaak te wijten aan dagelijkse stress en activiteiten.

Nekklachten worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, met in het midden meestal een probleem met de manier waarop de gewrichten bewegen. Dit leidt ertoe dat de spieren compenseren, sommige worden te strak, sommige zwak. Massage en andere behandelingen om de spieren te ontspannen, kunnen tijdelijk helpen, maar zolang de nekwervels geblokkeerd zijn, komt het probleem terug.

Nekpijn en stifjheid

Nekpijn kan vele oorzaken hebben, maar heel vaak is het het gevolg van dagelijkse belasting en houding.

Het lichaam is onderling verbonden en bijna alle klachten komen voort uit een combinatie van problemen met de gewrichten, spieren en de omliggende structuren zoals de fascia en pezen.

De meeste therapeuten kijken alleen lokaal naar waar de pijn zit en pakken vaak maar één deel van het probleem aan. Door onze holistische benadering kunnen we alle aspecten van het probleem aanpakken, om zo de beste kansen op herstel te geven.

Whiplash

Een whiplash is een krachtige uitrekking van de nekgewrichten, spieren en banden door een slingerende beweging, zoals die kan optreden bij een ongeval met een motorvoertuig of een val.

De symptomen treden niet altijd direct na het incident op. Een whiplash kan enige instabiliteit in de nekstructuren veroorzaken, wat niet per se meteen pijn hoeft te veroorzaken. Naarmate de tijd verstrijkt, kan de instabiliteit echter abnormale bewegingen in de gewrichten veroorzaken en druk uitoefenen op plaatsen die daar niet op berekend zijn.

Een chiropractor kan helpen door de normale beweging van de gewrichten te herstellen en oefeningen voor te schrijven om de houdings- en diepgewortelde spieren in de nek te versterken.

Frozen schouder

Er is een zeer sterke verbinding tussen het schoudergewricht en de gewrichten in de nek, de bovenrug, het sleutelbeen en de ribben. Het verbeteren van de manier waarop de wervelkolom en de omliggende gewrichten bewegen kan vaak sneller verbetering brengen in de schouder.

Onze chiropractors behandelen de schouder ook direct, door spanning los te laten in de dieper gelegen spieren in het schouderblad, de arm, nek en oksel. Dit kan helpen om het herstelproces te versnellen, of zelfs om te voorkomen dat de symptomen verergeren, aangezien het soms wel een jaar kan duren voordat een frozen shoulder hersteld is.

Tintelingen en gevoelloosheid

Een prikkelend of doof gevoel kan een symptoom zijn van een zenuwbeknelling, gewrichtsdisfunctie of aanzienlijke spierspanning. Het treedt meestal op in de armen, handen, billen, benen of voeten.

Chiropractors zijn getraind in het diagnosticeren van de bron van tintelingen / gevoelloosheid en kunnen specifieke behandelingen toepassen om de oorzaak te helpen wegnemen.

Duizeligheid en tinnitus

In sommige gevallen kunnen duizeligheid en tinnitus optreden als gevolg van problemen met de manier waarop de bovenste nekgewrichten bewegen. Het eerste wervelgewricht is verantwoordelijk voor het verzenden van signalen naar de hersenen met betrekking tot balans. Wanneer die signalen worden onderbroken of onjuist zijn vanwege abnormale gewrichtsbeweging, kan duizeligheid of tinnitus optreden.

Chiropractoren kunnen je ruggengraat onderzoeken om vast te stellen of je klacht mogelijk wordt veroorzaakt door een gewrichtsprobleem.

Ribpijn en sleutelbeen klachten

De gewrichten van het sleutelbeen, de nek, de bovenrug en de ribbenkast zijn allemaal met elkaar verweven. Als een van hen verkeerd beweegt, volgt de rest en compenseert.

Pijn in de ribben kan op meerdere plaatsen gevoeld worden, aan de achterkant tussen de schouderbladen, aan de zijkant of aan de voorkant, bij het gewricht met het borstbeen. Een verstopte of gekneusde rib kan ook pijn bij het ademen veroorzaken.

Chiropractie kan gebroken of gekneusde ribben niet behandelen, zoals kan gebeuren na een ongeluk, maar het kan wel helpen als een rib vastzit.

Hoe kan chiropractie helpen bij nekpijn?​

Een chiropractor is een expert in de wervelkolom en in de behandeling van lichamelijke klachten in de gewrichten, spieren en omliggende structuren.
Onze uitgebreide aanpak begint met het analyseren en corrigeren van disfuncties, blokkades, in de gewrichten van de wervelkolom en de rest van het lichaam, zodat het lichaam weer in balans komt en optimaal functioneert.

Om verbetering op lange termijn te bewerkstelligen, streven we ernaar om alle 4 volgende factoren te corrigeren:

1. Correctie van blokkades en disfuncties in de gewrichten

Door middel van specifieke chiropractische behandelingen, zoals manuele mobilisaties of het gebruik van instrumenten en de chiropractische tafel, wordt de beweging van de gewrichten gecorrigeerd en hersteld naar de optimale positie.

2. Spanning in de spieren, pezen en fascia

In sommige gevallen zal de chiropractor specifieke spanningsgebieden in de spieren of fascia losmaken met behulp van dry needling of een andere behandelingstechniek. Een bezoek aan de masseuse of een verwijzing naar een van de fysiopraktijken waar we vaak mee samenwerken kan ook worden aanbevolen.

3. Versterking van specifieke houdingsspieren

Zodra de basis van je lichaam, de wervelkolom en het bekken, beter gaan bewegen, kunnen we de belangrijkste gebieden identificeren die versterkt moeten worden. Indien nodig zal de chiropractor hiervoor een trainingsplan voorschrijven.

4. Verbetering van houdingsgewoonten

Het is dan belangrijk om vast te stellen wat een terugval kan uitlokken of spanning in je spieren en gewrichten kan opbouwen, en om te proberen dit zoveel mogelijk te optimaliseren.
In veel gevallen zal de spanning uiteindelijk weer opbouwen, ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag achter de computer te zitten of om zware en repetitieve taken uit te voeren.

5. Onderhoud

Het is ontzettend moeilijk om een perfecte levensstijl te hebben, met weinig stress, goede voeding, een geweldige houding en elke dag voldoende beweging.

Onderhoudsbehandelingen kunnen helpen om de beweging van de gewrichten in je wervelkolom optimaal te houden en spanning los te laten voordat het weer symptomatisch wordt. De meeste klachten bouwen zich in weken of maanden op en dit betekent dat grote problemen vaak kunnen worden voorkomen!

1

Plan direct online een afspraak, bel ons of stuur ons een bericht

Het is snel en eenvoudig om je eerste behandeling in te plannen

2

We nemen contact met je op met alle informatie die jij en wij nodig hebben voor je eerste bezoek

Je ontvangt een e-mail met een link naar een gezondheidsformulier en informatie over de praktijk

3

Je chiropractor zal je klachten grondig onderzoeken en vervolgens een eerste behandeling uitvoeren

Begin je meteen beter te voelen en te bewegen!