Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de behandelingen van een chiropractor en de behandelingen van een fysiotherapeut.
De waarheid is echter dat er ook veel verschillen zijn binnen de beroepen zelf, en twee fysio’s of twee chiropractors zullen niet op dezelfde manier behandelen.

De aanpak voorafgaand aan de behandeling

Kort gezegd richt een chiropractor zijn behandelingen op de beweging van de gewrichten, terwijl een fysiotherapeut zich meer richt op de spieren. Chiropractie heeft ook de neiging om naar het lichaam als geheel te kijken met de wervelkolom als middelpunt, terwijl fysiotherapie meer plaatselijk naar lichamelijke klachten kijkt.

Een fysiotherapeut zal een knieklacht behandelen door de strakke omliggende spieren te masseren en te versterken.
Een chiropractor kijkt eerst naar het bekken en de onderrug en behandelt eventuele onbalans waardoor het kniegewricht overbelast raakt.

Een goede therapeut zal echter ook beide aspecten behandelen. Veel chiropractors kijken alleen naar de wervelkolom en veel fysiotherapeuten alleen naar waar de pijn zit. Een meer holistische benadering is zeer heilzaam en daarom zijn soms beide soorten behandelingen nodig; een goede samenwerking tussen de twee beroepsgroepen is belangrijk.

Chiropractor spreekt met patient

De chiropractische aanpak

In Nederland is chiropractie nog weinig bekend, maar de laatste jaren heeft het aan populariteit gewonnen. Als gevolg daarvan zien we veel chronische klachten van patiënten die verschillende andere behandelingen hebben geprobeerd voordat ze bij ons kwamen.

De waarheid is dat een chiropractor zowel acute als chronische klachten kan behandelen, en meestal gespecialiseerd is in problemen gerelateerd aan de wervelkolom en het bekken, zoals nek-, schouder- en lage rugpijn. Een goede chiropractor kan echter ook goed omgaan met klachten in andere delen van het lichaam, zoals de knieën, ellebogen en polsen, en bekijkt deze problemen in samenhang met functiestoornissen in de rest van het lichaam.

Het is mogelijk dat een terugkerende knieklacht voortkomt uit een gebrek aan beweging in de heup of lage rug, wat leidt tot overcompensatie van de verkeerde structuren.

Een chiropractor bekijkt het lichaam als één geheel, met de wervelkolom als middelpunt.

Het standpunt van de fysio

Er komt nieuw onderzoek uit, er worden nieuwe technieken uitgevonden en daardoor veranderen en evolueren de behandelingen van de fysiotherapeuten.

Dit leidt tot een grote verscheidenheid aan benaderingen van fysiotherapeuten in Nederland. Sommigen doen alleen massages, anderen dry needling. De fysio om de hoek zal zijn patiënten misschien nooit aanraken en alleen oefeningen voorschrijven.

Maar de aanpak blijft meestal relatief gelijk, in die zin dat hij gericht is op spieren. Ze worden losser en sterker, meestal in het gebied rondom de pijn.

aanbevolen oefening chiropractie medicus

Hoe zit het met manuele therapie?

Ook hier verschilt de aanpak van de behandeling. Een manueel therapeut kijkt meestal meer plaatselijk, als de rechterkant van de onderrug pijnlijk is, gaan ze specifiek dat gebied manipuleren.

De manipulatie, of het kraken, is ook anders. Chiropractors zijn getraind om te kijken hoe specifiek de gewrichten vastzitten, in het bijzonder in welke positie ze geblokkeerd zijn en welk deel van de beweging beperkt is.

Bijvoorbeeld, er zijn 7 wervels in de nek en meestal zitten er een of twee specifieke segmenten vast.
Een manueel therapeut zal de nek dan de ene kant op buigen, wat een krakend geluid kan produceren, om de stijfheid in de nek te verbeteren. Er wordt echter meestal minder aandacht besteed aan welk gebied nu echt kraakt, of loskomt.
De chiropractor zal specifiek kijken welk segment vastzit en op die plaats een correctie uitvoeren.

 

Wat heb je nodig?

Als je onlangs een blessure hebt opgelopen aan je enkel, knie, elleboog of pols, of herstellende bent van een operatie en hulp nodig hebt bij de revalidatie, is fysiotherapie de eerste plaats waar je naartoe gaat.

Heb je problemen met je onderrug, nek, schouders of hoofdpijn? Dan kan chiropractie een goede plek zijn om te beginnen, maar een fysiotherapeut zal ook tot op bepaalde hoogte kunnen helpen.

Als de klachten vrij recent zijn en er geen noemenswaardig gerelateerd letsel of ongelukken zijn, zal het herstel in de meeste gevallen gemakkelijker en sneller verlopen. In complexere gevallen kan een combinatie van chiropractie en fysiotherapie ook gunstig zijn. Het beste is om met een therapeut te praten om te bepalen wat voor jou de beste aanpak is.

Als je niet zeker weet wat het beste voor je is, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een gratis gesprek met een van onze chiropractors. We werken vaak samen met een aantal fysiotherapieklinieken en kunnen je ook doorverwijzen naar een van onze collega’s die je het beste kan helpen als chiropractie niet de juiste aanpak is.

in rotterdam sinds 1987

Gratis chiropractie gesprek

Wil je meer weten voordat je een afspraak maakt voor een intake? Aarzel dan niet en kom langs voor een gratis chiropractisch gesprek, inclusief een houding- en wervelkolomcheck.