CHIROPRACTIEMEDICUS

Chiropractor Capelle & Vlaardingen

Chiropractie voor hoofdpijn en migraine

Oorzaken en behandeling van hoofdpijn

Onderzoek toont aan dat chiropractische zorg een aanzienlijke invloed kan hebben op de frequentie en de ernst van hoofdpijn.

Migraine en hoofdpijn worden vaak in verband gebracht met problemen in verband met de houding, de beweging van de cervicale (nek) gewrichten en spanning in de spieren en fascia. De eerste twee nekwervels spelen vaak een cruciale rol bij spanningshoofdpijn, omdat dit gebied vol zit met kleine en belangrijke spieren, zenuwen en slagaders.
Een blokkade of disfunctie in de beweging van deze twee gewrichten kan alle omliggende structuren beïnvloeden en kan leiden tot pijn die vanuit de nek uitstraalt naar verschillende delen van het hoofd, evenals kaakpijn, oorsuizingen of zelfs duizeligheid.

Chiropractie helpt door blokkades in de nekgewrichten te corrigeren, de manier van bewegen en de algehele houding te verbeteren. Dit leidt tot een vermindering van spieren en fascia spanning, verbeterde beweging, mobiliteit, en verminderde pijn.

De invloed van lichaamshouding op nek-, rug- en hoofdpijn​

Houding is vaak een probleem dat direct in verband staat met hoofdpijn, maar ook met andere klachten zoals nek- en schouderpijn. Werken achter de computer, slungelig zitten, schrijven, telefoneren zijn allemaal activiteiten die veel van ons dagelijks doen, en die ons lichaamszwaartepunt naar voren brengen. Wanneer onze houding goed is, blijft ons hoofd in evenwicht bovenop onze schouders, waar minimale arbeid van de spieren nodig is.

Wanneer het hoofd zelfs maar een beetje naar voren wordt gebracht, wordt de druk op de spieren achter in de nek en in de bovenrug snel verdubbeld, verdrievoudigd en zelfs verviervoudigd. Het gevolg is dat de spieren overbelast worden en de gewrichten vast komen te zitten, waardoor gebieden van spanning en pijn ontstaan.

Stress als trigger voor hoofdpijn

Stress, mentaal of fysiek, is vaak een belangrijke component. Stress op zich is niet wat hoofdpijn creëert of verergert, hoe ons lichaam reageert en omgaat met stress doet dat.

Aan de ene kant kan het leiden tot een verhoging van de bloeddruk, wat een trigger kan zijn, maar aan de andere kant leidt het tot een duidelijke verandering in de lichaamshouding. Wanneer we gestrest zijn, voelt ons lichaam zich bedreigd. Onze schouders spannen zich aan, onze nek gaat op slot en onze rugspieren worden stijf. Dit kan leiden tot een verergering van reeds bestaande houdingsproblemen en stijfheid, pijn of onevenwichtigheden die reeds aanwezig zijn, versterken of zelfs nieuwe creëren.

Hoe kan chiropractie helpen bij hoofdpijn?​

Een chiropractor is een expert in de wervelkolom en in de behandeling van lichamelijke klachten in de gewrichten, spieren en omliggende structuren.
Onze uitgebreide aanpak begint met het analyseren en corrigeren van disfuncties, blokkades, in de gewrichten van de wervelkolom en de rest van het lichaam, zodat het lichaam weer in balans komt en optimaal functioneert.

Om verbetering op lange termijn te bewerkstelligen, streven we ernaar om alle 4 volgende factoren te corrigeren:

1. Correctie van blokkades en disfuncties in de gewrichten

Door middel van specifieke chiropractische behandelingen, zoals manuele mobilisaties of het gebruik van instrumenten en de chiropractische tafel, wordt de beweging van de gewrichten gecorrigeerd en hersteld naar de optimale positie.

2. Spanning in de spieren, pezen en fascia

In sommige gevallen zal de chiropractor specifieke spanningsgebieden in de spieren of fascia losmaken met behulp van dry needling of een andere behandelingstechniek. Een bezoek aan de masseuse of een verwijzing naar een van de fysiopraktijken waar we vaak mee samenwerken kan ook worden aanbevolen.

3. Versterking van specifieke houdingsspieren

Zodra de basis van je lichaam, de wervelkolom en het bekken, beter gaan bewegen, kunnen we de belangrijkste gebieden identificeren die versterkt moeten worden. Indien nodig zal de chiropractor hiervoor een trainingsplan voorschrijven.

4. Verbetering van houdingsgewoonten

Het is dan belangrijk om vast te stellen wat een terugval kan uitlokken of spanning in je spieren en gewrichten kan opbouwen, en om te proberen dit zoveel mogelijk te optimaliseren.
In veel gevallen zal de spanning uiteindelijk weer opbouwen, ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag achter de computer te zitten of om zware en repetitieve taken uit te voeren.

5. Onderhoud

Het is ontzettend moeilijk om een perfecte levensstijl te hebben, met weinig stress, goede voeding, een geweldige houding en elke dag voldoende beweging.

Onderhoudsbehandelingen kunnen helpen om de beweging van de gewrichten in je wervelkolom optimaal te houden en spanning los te laten voordat het weer symptomatisch wordt. De meeste klachten bouwen zich in weken of maanden op en dit betekent dat grote problemen vaak kunnen worden voorkomen!

1

Plan direct online een afspraak, bel ons of stuur ons een bericht

Het is snel en eenvoudig om je eerste behandeling in te plannen

2

We nemen contact met je op met alle informatie die jij en wij nodig hebben voor je eerste bezoek

Je ontvangt een e-mail met een link naar een gezondheidsformulier en informatie over de praktijk

3

Je chiropractor zal je klachten grondig onderzoeken en vervolgens een eerste behandeling uitvoeren

Begin je meteen beter te voelen en te bewegen!