CHIROPRACTIEMEDICUS

Chiropractor Capelle & Vlaardingen

Chiropractie voor andere lichamelijke klachten

Behandeling van klachten aan armen, benen en meer

Alle is met elkaar verbonden

Chiropractie kijkt in de eerste plaats naar de beweging van de gewrichten binnen de wervelkolom, maar dit heeft een effect op het hele lichaam.

De wervelkolom en het bekken zijn de basis van het lichaam, en als deze niet bewegen zoals het zou moeten, kan dit leiden tot klachten op andere plaatsen.
Bovendien komen alle zenuwen die naar de periferie gaan – armen, benen, voeten, enz. – uit kleine gaatjes aan de zijkant van elke wervel. Wanneer er enige druk op die zenuwen in de wervelkolom staat, kan de pijn uitstralen naar andere plaatsen.

Pols- en elleboogklachten

Tenniselleboog, golferselleboog en andere overbelastingsblessures zoals carpaal tunnel syndroom zijn vaak meer dan een simpele ontsteking van de pezen en banden.

Hoewel dat de oorzaak van de symptomen kan zijn, is het waarschijnlijk dat er ergens langs de lijn een onbalans is. Als het schouderblad bijvoorbeeld op een bepaalde manier geblokkeerd is, leidt dit ertoe dat de arm op een andere manier moet draaien om te compenseren. Deze abnormale beweging zorgt vervolgens voor stress op de pezen die geïrriteerd raken, maar het simpelweg lokaal behandelen van die pezen kan het probleem op de lange termijn niet verhelpen.

Door onze aanpak kijken we naar de hele keten, van tenen tot hoofd, en zorgen we ervoor dat alle onevenwichtigheden op de juiste manier worden aangepakt.

Voet en enkel pijn

Pijn in de enkel en voeten zoals achillespeesontsteking, fasciatis plantaris en andere klachten zijn een veelvoorkomend probleem. Net als bij de knie is er een groot verband met de beweging en stand van de gewrichten in de onderrug, heup en bekken.

Onze chiropractors kunnen enkel- en voetproblemen behandelen door spanning in de gewrichten, fascia en spieren los te maken en/of te versterken. Het is ook belangrijk om onevenwichtigheden in andere gebieden van de wervelkolom te corrigeren om de spanning op de voeten en enkels te verminderen en te optimaliseren. In meer eenvoudige gevallen kunnen we je ook oefeningen laten zien, maar onze chiropractors kunnen je ook doorverwijzen naar een van de fysiotherapiepraktijken waar we vaak mee samenwerken als dat nodig is.

Knie pijn

De knie is een solide en stabiel gewricht en tenzij er sprake is van een direct letsel, komt het probleem waarschijnlijk, in ieder geval gedeeltelijk, voort uit een probleem met het bekken, de heup of de enkel.

Als het bekken niet in evenwicht is, verandert dat de manier waarop en de plaats waar de druk op het kniegewricht wordt uitgeoefend. Dit kan leiden tot slijtage van het kraakbeen en de meniscus, en hoewel die de symptomen op lange termijn veroorzaken, is het mogelijk dat het probleem van hogerop komt.

Chiropractie kan helpen bij het in balans brengen en verbeteren van de beweeglijkheid van de andere gewrichten om de belasting op de knie te verminderen.

Heup klachten

Heuppijn is vaak nauw verbonden met onevenwichtigheden en problemen in het bekken en de onderrug. Hoewel we problemen behandelen die direct voortkomen uit het heupgewricht zelf, kan pijn in de lies en het laterale en posterieure deel van de heup eigenlijk voortkomen uit andere structuren.

Een beknelde zenuw in de onderrug en het bekken kan voelbaar zijn in de heup, evenals triggerpoints van de quadratus lumborum spier die zich in de onderrug bevindt. De liesspieren stabiliseren ook het bekken, als deze overbelast zijn kan de pijn ook in de heup gevoeld worden.

Het is belangrijk om naar alle omliggende structuren te kijken om er zeker van te zijn dat het probleem goed wordt aangepakt en niet alleen waar de pijn zit.

Wanneer het lichaam niet beweegt als één

Elk bot in het lichaam kan in verschillende richtingen bewegen en kan in een van die posities geblokkeerd worden. Met andere woorden, een gewrichtsdisfunctie is gewoon een bot dat niet beweegt zoals het zou moeten.
Het lichaam is gemaakt om als één geheel te bewegen. Elk deel ervan, van de huid tot de botten, voorbij de pezen, fascia en ligamenten, is gemaakt om te bewegen als een eenheid. Als je je kleine teen beweegt, ontstaat er beweging tot aan de top van je hoofd!

Dus wat gebeurt er als één of meer onderdelen niet goed kunnen bewegen? De rest begint dat gebrek aan beweging te compenseren.
Wanneer een gewricht in je wervelkolom vastloopt, gaan de gewrichten erboven, eronder en de omliggende spieren op een suboptimale manier functioneren. Soms betekent dat dat ze overbelast worden, andere keren dat ze minder werken. Na verloop van tijd leidt dit tot gebieden van spanning, stijfheid en pijn, of spieren die slapen en geatrofieerd zijn.
Het ontspannen van de stijve spieren of het versterken van de spieren die niet goed kunnen werken, kan helpen en is uiterst belangrijk. Zolang de gewrichten echter niet bewegen zoals het hoort, zal het probleem waarschijnlijk blijven terugkomen.

Hoe kan chiropractie helpen?​

Een chiropractor is een expert in de wervelkolom en in de behandeling van lichamelijke klachten in de gewrichten, spieren en omliggende structuren.
Onze uitgebreide aanpak begint met het analyseren en corrigeren van disfuncties, blokkades, in de gewrichten van de wervelkolom en de rest van het lichaam, zodat het lichaam weer in balans komt en optimaal functioneert.

Om verbetering op lange termijn te bewerkstelligen, streven we ernaar om alle 4 volgende factoren te corrigeren:

1. Correctie van blokkades en disfuncties in de gewrichten

Door middel van specifieke chiropractische behandelingen, zoals manuele mobilisaties of het gebruik van instrumenten en de chiropractische tafel, wordt de beweging van de gewrichten gecorrigeerd en hersteld naar de optimale positie.

2. Spanning in de spieren, pezen en fascia

In sommige gevallen zal de chiropractor specifieke spanningsgebieden in de spieren of fascia losmaken met behulp van dry needling of een andere behandelingstechniek. Een bezoek aan de masseuse of een verwijzing naar een van de fysiopraktijken waar we vaak mee samenwerken kan ook worden aanbevolen.

3. Versterking van specifieke houdingsspieren

Zodra de basis van je lichaam, de wervelkolom en het bekken, beter gaan bewegen, kunnen we de belangrijkste gebieden identificeren die versterkt moeten worden. Indien nodig zal de chiropractor hiervoor een trainingsplan voorschrijven.

4. Verbetering van houdingsgewoonten

Het is dan belangrijk om vast te stellen wat een terugval kan uitlokken of spanning in je spieren en gewrichten kan opbouwen, en om te proberen dit zoveel mogelijk te optimaliseren.
In veel gevallen zal de spanning uiteindelijk weer opbouwen, ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag achter de computer te zitten of om zware en repetitieve taken uit te voeren.

5. Onderhoud

Het is ontzettend moeilijk om een perfecte levensstijl te hebben, met weinig stress, goede voeding, een geweldige houding en elke dag voldoende beweging.

Onderhoudsbehandelingen kunnen helpen om de beweging van de gewrichten in je wervelkolom optimaal te houden en spanning los te laten voordat het weer symptomatisch wordt. De meeste klachten bouwen zich in weken of maanden op en dit betekent dat grote problemen vaak kunnen worden voorkomen!

1

Plan direct online een afspraak, bel ons of stuur ons een bericht

Het is snel en eenvoudig om je eerste behandeling in te plannen

2

We nemen contact met je op met alle informatie die jij en wij nodig hebben voor je eerste bezoek

Je ontvangt een e-mail met een link naar een gezondheidsformulier en informatie over de praktijk

3

Je chiropractor zal je klachten grondig onderzoeken en vervolgens een eerste behandeling uitvoeren

Begin je meteen beter te voelen en te bewegen!